Svogūnai ir svogūnų laiškai – neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis ir vienas iš populiariausių liaudiškų sveikatos stiprinimo produktų. Svogūnų laiškų galime išsiauginti bet kuriuo metų laiku. Žiemą juos auginkime virtuvėje ant palangės, anksti pavasarį – šiltnamiuose, inspektuose, o vasarą – darže. Ant palangės svogūnus galime įmerkti į mažus stiklainius (nuo majonezo arba grietinės). Dėžutėse arba šiltnamio lysvėse galime sodinti bet kokio dydžio svogūnus.
Svogūnų laiškų sudėtyje rikiuojasi daug žmogaus organizmui naudingų medžiagų – tai eteriniai aliejai, baltymai, vitaminai ir mineralinės medžiagos. Svogūnų laiškai itin vertinami dėl vitaminų C ir A gausos. Juose taip pat yra nemažai geležies ir folio rūgšties.
Veislės. Pagal skonį ir specifinį kvapą, kuris priklauso nuo esančių eterinių aliejų, svogūnai skirstomi į aštriuosius, pusiau aštriuosius ir saldžiuosius. Saldieji svogūnai blogai laikosi žiemą. Aštrieji turi daugiau sausų medžiagų, todėl geriau laikosi. Respublikoje daugiausia paplitę vietiniai svogūnai, kurie dauginami vegetariškai (ropelėmis) ir priklauso aštriųjų svogūnų grupei.