Svogūnų laiškai

Svogūnai ir svogūnų laiškai – neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis ir vienas iš populiariausių liaudiškų sveikatos stiprinimo produktų. Svogūnų laiškų galime išsiauginti bet kuriuo metų laiku. Žiemą juos auginkime virtuvėje ant palangės, anksti pavasarį – šiltnamiuose, inspektuose, o vasarą – darže. Ant palangės svogūnus galime įmerkti į mažus stiklainius (nuo majonezo arba grietinės). Dėžutėse arba šiltnamio lysvėse galime sodinti bet kokio dydžio svogūnus.

Svogūnų laiškų sudėtyje rikiuojasi daug žmogaus organizmui naudingų medžiagų – tai eteriniai aliejai, baltymai, vitaminai ir mineralinės medžiagos. Svogūnų laiškai itin vertinami dėl vitaminų C ir A gausos. Juose taip pat yra nemažai geležies ir folio rūgšties.

Veislės. Pagal skonį ir specifinį kvapą, ku­ris priklauso nuo esančių eterinių aliejų, svogūnai skirstomi į aštriuosius, pusiau aštriuosius ir saldžiuosius. Saldieji svogūnai blogai laikosi žie­mą. Aštrieji turi daugiau sausų medžiagų, todėl geriau laikosi. Respublikoje daugiausia paplitę vie­tiniai svogūnai, kurie dauginami vegetariškai (ropelėmis) ir priklauso aštriųjų svogūnų grupei.