Rukola

Gražgarstė (lot. Eruca sativa) – bastutinių šeimos žolinių augalų rūšis, dar kitaip vadinama rukola. Tai maistingas ir naudingas sveikatai augalas.

Nuo neatmenamų laikų laukinė rukola augo kaip piktžolė visoje Europos teritorijoje iki pat Tolimųjų Rytų. Senovės Romos laikais ši daržovė buvo viena populiariausių prieskonių, ją naudojo rauginant kitas daržoves. Garstyčių žolė, taip Julius Cezario laikais buvo vadinama arugula, buvo laikoma gydančia. Pavyzdžiui, senovės Romos imperatorius pats paprašė pagardinti rukola visus savo vaistus

Ši daržovė – vitamino C ir jodo šaltinis, didina hemoglobino kiekį kraujyje, šalina cholesterolį ir tonizuoja organizmą.

Maistui geriausiai tinka jauni daržovės lapai bei stiebai, turintys gaivų, šiek tiek deginantį, kartais kartoką, grybus primenantį skonį. Vartojimui tinkami ir peraugę rukolos salotų lapai, tačiau tuomet jų skonis kartesnis ir turi aitroką prieskonį. Lapuose bei stiebuose jauna daržovė sukaupusi tikrą vitaminų bei mineralų atsargų arsenalą.