Krapai

Krapai – mūsų tautiečių bene mėgstamiausi prieskoniniai žalumynai, tačiau jie nėra tik pikantiški maisto pagardai. Krapai – ir vieni vertingiausių gydomųjų augalų.

Krapas – vienmetis, nereiklus, trumpos vegetacijos augalas. Sėti galima labai anksti pavasarį, nes dygsta esant 2-3 laipsniams šilumos. Dygsta ilgai – apie 10 dienų, kartais iki dviejų savaičių. Vešliausi išauga dirvoje, kurioje priešsėlis buvo tręštas mėšlu. Krapai mėgsta drėgną ir purenamą dirvą. Kad visą laiką turėtume šviežių, krapus reikia sėti kas dvi savaites.

Krapuose yra baltymų, cukraus, ląstelienos, rūgščių, gausu mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, natrio, magnio, mangano, cinko, geležies, vario, fosforo) ir vitaminų (B grupės, C, PP, P, karoteno). Vitamino C krapuose dukart daugiau nei apelsinuose, braškėse ir triskart daugiau nei agrastuose ar citrinose. Visose augalo dalyse yra eterinio aliejaus, daugiausia – sėklose. Be to, sėklose yra ir riebiojo aliejaus. Gydymui naudojami krapų stiebai, lapeliai ir sėklos.

Palyginti neseniai mokslininkai nustatė, kad krapai palankiai veikia sveikatą: jų preparatai plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, gerina širdies veiklą, malšina žarnyno ir tulžies latakų spazmus, skatina tulžies ir šlapimo skyrimąsi, naikina mikrobus ir stiprina visą organizmą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA