Mėta

Mėtas taip paprasta auginti, kad jos privalo būti kiekviename sode! Tai viena labiausiai vertinamų prieskoninių bei vaistinių daugiamečių augalų. Visi puikiai žinome mums įprastos mėtos aromatą, tačiau jų yra pačių įvairiausių skonių ir kvapų. Mėtos naudojamos įvairiems patiekalams, padažams, gėrimams bei konditeriniams patiekalams pagardinti. Lapeliai naudojami tiek džiovinti, tiek žali.

Jei nenorite, kad mėtos pernelyg išplistų, sodinkite jas į lovelius.
Mėtos geriausiai auga drėgname, derlingame dirvožemyje. Labiausiai mėgsta saulę, tačiau pakenčia ir dalinį pavėsį. Kuo daugiau saulės ir šilumos mėtos gaus, tuo bus aromatingesnės.

Mėtà (Mentha), notrelinių (Lamiaceae) šeimos daugiamečių, stipriai kvepiančių žolių gentis. Žinoma apie 25 rūšys. Mėta paplitusi Šiaurės pusrutulio vidutinio klimato juostoje, Pietų Afrikoje, Australijoje. Augalas iki 1 m aukščio. Žiedai smulkūs, balsvi arba rausvi, susitelkę į netikrus menturius lapų pažastyse, stiebų arba šakų viršūnėse. Vaisius – riešutėlis. Dauginasi palaipomis. Mėtų eteriniai aliejai, turintys didelį kiekį mentolio, naudojami maisto, farmacijos ir kosmetikos pramonėje. Dažniausiai auginama hibridinė mėtos rūšis pipirinė mėta (Mentha piperita), rečiau garbanotoji mėta (Mentha spicata). Auginamos rūšys neretai sulaukėja. Lietuvoje dažniausiai savaiminės mėtos rūšys – dirvinė mėta (Mentha arvensis), vandeninė mėta (Mentha aquatica), pakrantinė mėta (Mentha verticillata).