Bazilikas

Tikriausiai nėra nė vieno, kuris nežinotų kvapiojo baziliko. Ypač šį nepakartojamo skonio augalą vertina tie, kas mėgsta gaminti. Bazilikas kulinarijoje vertinamas kaip prieskonis. Jis labai plačiai naudojamas gaminant salotas, paštetus, verdant sriubas, ruošiant gėrimus. Be baziliko visiškai neįsivaizduojama italų virtuvė. O ką jau kalbėti apie Pesta padažo gardumą!

Šalia savo nuostabaus skonio ir kvapo (už ką jį taip mėgsta gurmanai) bazilikas turi ir gydomųjų savybių. Jis nepamainomas tiems, kurie kankinasi nuo reumatizmo, artrito, galvos skausmo, vėmimo. Bazilikas padeda susidoroti ir su tokiu negalavimu kaip šlapimo pūslės lėtinis uždegimas. Šis augalas taip pat mažina vidurių pūtimą, juo galima gydytis nuo grybelių sukeltų odos ligų.

Kaip išauginti baziliką? Baziliko prieskonių galima nusipirkti bet kuriame prekybos centre, tačiau įsigytas parduotuvėje niekuomet neprilygs tam, kurį išsiauginsite patys. Bazilikas gali būti auginamas darže, šiltnamyje, bet taip pat kuo puikiausiai jis gali vešėti ir bute, pavyzdžiui, balkone ar virtuvėje ant palangės. Svarbiausia, kad tai būtų saulėta vieta. Geriausiai ir sparčiausiai bazilikas auga, kai oro temperatūra yra apie 25 laipsnių.